Siker

A siker tanulható

Gondolkodtál már azon, hogy vajon mi különbözteti meg a sikeres embert a kevésbé sikerestől? Előfordult már olyan, hogy a legtehetségtelenebb embert választották be a csapatba? Láttál már olyat, hogy nyilvánvalóan nem oda illő emberek ülnek magasabb beosztásban?

A siker soha nem rólad szól, de még csak nem is a teljesítményedről. A siker rólunk szól, és arról, hogy mások hogyan látják a teljesítményed.”

Barabás Albert László, 2018

Ahhoz, hogy megértsük a sikert, el kell elválasztanunk a teljesítménytől. A teljesítmény, -azaz, hogy te mennyi autót adtál el, milyen gyorsan értél körbe a pályán, mekkora bevételt hoztál a cégnek, hány pontot értél el a felvételin- egy olyan változó, amelyhez te magad sokat tehetsz hozzá. A maximális teljesítményed tökéletesítheted “további” gyakorlással, olvasással és tanulással.  A megfelelő stratégia kidolgozásával és a versenytársak megfigyelésével még többet fejlődhetsz.

A siker a teljesítményhez képest egészen másról szól. Barabás (2018) szerint a siker egy olyan kollektív mérőszám amely azt mutatja meg, hogy a környezetben élők hogyan reagálnak a teljesítményünkre. Ha meg akarjuk állapítani a saját sikerünket, illetve azt, hogy milyen jutalomra fogunk szert tenni, először a környezetünket kell gondosabban megvizsgálni.  Természetesen az eredményeink függnek a teljesítményünkről, de korántsem annyira, mint azt gondolnánk. Vannak még rajta kívül más tényezők is, melyek legalább ugyan olyan fontosak mint a teljesítmény. Mindannyian tudjuk a szomorú valóságot: hiába teljesítünk jól, érjük el a kitűzött célokat, nem kapjuk meg az áhított elismerést.

A világtörténelem tele van olyan alakokkal, akiknek a munkássága legalább olyan kiemelkedő, mint Einstein relativitás elmélete, vagy Richard H. Thaler viselkedési közgazdaságtanban elért eredményei, azonban mégsem tudunk róluk semmit. Hiába takarítunk meg egy halom pénzt a vállalatnak, ha a külvilág nincs tisztába ezzel, hogy ismerhetnék el a sikered. Ha mi nem látjuk, nem fogadjuk el, nem találjuk értékesnek a munkád („mi” alatt a külvilágot értem) csekély hatása lesz az életünkre nézve.

„A siker kollektív jelenség, nem pedig individuális természetű.”

Barabás Albert László, 2018

A fogalomból következik, hogy a közösség felelős a sikerünkért, először azokat a csoportokat és az azokat átszövő kapcsolatrendszert kell megvizsgálnunk melyekben az egyéni teljesítményre adott kollektív reakció megjelenik. Kevesek születnek úgy, hogy kiállnak a színpadra és a közönség soraiban tapsvihar tör ki. A siker kicsiben kezdődik. Először csak a közvetlen környezeted, barátid, családod, szomszédok fognak tudni róla, azonban olykor akkora hatásokat váltunk ki melyeket átlépik ezeket a határokat.

A legsikeresebb emberek először a kapcsolati hálónkat hódítják meg.

Barabás Albert László, 2018

KM

Ezeket ajánlom még

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük