Kapcsolatok

It’s a match!

Reggel 6:30. A nap álmosan kúszik fel az égre és az első sugarai még épphogy csak nem érik el a takaród vonalát. Te még a felkelés gondolatától is irtózol és csak arra tudsz gondolni, hogy a jobb vagy a bal oldaladon kéne tovább aludnod. De az óra csak csörög és csörög, olyan mintha sose érne véget. Egy újabb nap, egy újabb lehetőség, hogy bebizonyítsd a világnak, te vagy a legjobb. Ránézel a telefonodra. Egy Facebook értesítés, két üzenet és megannyi Instagram lájk. Büszkén veszed tudomásul és megelégedettséggel tölt el a tudat, hogy az ismerőseid imádnak és önelégült mosollyal az arcodon konstatálod, hogy értékes ember vagy. Fogat mosol, fölöltözöl, elindulsz a városba. Megszokott buszodra várva, az álmok súlyától elnehezedett szemhéjaidat felemeled és körbenézel, hogy van-e valaki körülötted. Megnyitod az alkalmazást. Kilenc üzenet, harminchárom match. Jobbra húzod, balra húzod, jobbra húzod, jobbra húzod, de jaj, elfogytak a lájkok. Na se baj, majd 12 óra múlva visszatérsz.

Az online társkeresés egyedülálló lehetőség arra, hogy románc alakuljon ki két ember között. A társkeresés ezen formája más utakra terel, mint a hagyományos ismerkedés. Az így létrejött kapcsolatok gyakran az értesítési led villogásával kezdődnek, amikor is minden villanásra egyre nagyobb késztetést érzünk arra, hogy megnézzük a telefonunkat. A hagyományos ismerkedés gyakran hónapokig tartó fázisát ezzel akár napokra vagy órákra is rövidíthetjük. Gyakran kapcsolják össze az online társkeresést az alacsony önértékelésű emberekkel, de a képlet nem ilyen egyszerű.

Elisabeth és Elien (2017)-es tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy a Tindert használó szinglik sokkal extrovertáltabbak és nyitottabbak a tapasztalatokra, még a szingli, Tindert nem használók magasabb pontszámot értek el a lelkiismeret felmérése során. Az elfogadottság tekintetében nem voltak szignifikáns eltérések. Ugyan ez a szerzőpáros 2018-ban a személyiségjegyek egy másik aspektusából vizsgálta a kérdést. Arra voltak kíváncsiak, hogy párkapcsolatban élők miért használják a Tindert. Az adatok azt mutatták, hogy a nem egyedülálló felhasználók alacsonyabb együttérzéssel és nyitott személyiséggel rendelkeznek. A nárcisztikus személyiséggel rendelkezők gyakran használták egojuk növelésére és az önbecsülésük emelésre az alkalmazást.

KM

Ezeket ajánlom még

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük